Jag startade från Norrköping drygt kl. 7.00 den 25: e på morgonen och var framme hos familjen Skoglund ca kl. 10.00. Efter en gedigen brunch, tillagad av Helga, drog vi vidare mot södern och slutmålet Fyn i Danmark. En koll på min gedigna utrustningslista visade att inget var glömt. Hojtaroljan fanns också med. Helga skickade dessutom med härliga mackor. Detta, förutom det jag själv hade med i matväg, gjorde att vi klarade maten under hela första dagen.
Vi visste att vi hade en diger vecka framför oss. Hela 123 slott och herresäten finns det på Fyn. Det visade sig att vi prioriterade annorlunda framöver. Fyn är ju en liten ö, ca 6 x 6 mil, jämfört med lilla Bornholm, 3 x 4 mil. Fyn får nog anses som "medelpunkten" med södra Jylland åt väster och Själland åt öster med broförbindelser. Söderut har den fast förbindelse med Langeland, varifrån man kan ta färja över till Lolland/Falster. Det finns tre 3 färjesträckor till ön ÆRØ. Fyn har 110 mil kust och 117 mil cykelrutter. Så det finns mycket att se och en resa dit igen är inte osannolik.
Vi rastade i Susedalen, strax söder om Falkenberg och intog några av de härliga mackorna. Vi hade beräknat att komma till Helsingsborgs färjeläge klockan 13.00 och förhoppningsvis vara på Själland ca 13.45 och på Fyn omkring klockan 16.00. Vi skulle vara framme på Ringe vandrarhem senast kl. 17.00. Ringe ligger cirka 3 mil från bron.
Verkligheten blev dock "viss försening". Först, när vi skulle fylla på bensin, så hittade vi inte OK-macken, trots att vi hade sett den på avstånd. Tur var det, för på Statoil-macken, som vi råkade köra in på, hade de tillfälligt satt ner priset ca 1:50.
Därefter råkade vi in i trafikkaos på väg till färjeläget, vilket försenade oss en halv timme. Så här gick det till: När vi skulle svänga av mot färjeläget hade signalerna råkat i olag och stod kvar på rött. Jag bröt mig ur kön och efter slalomkörning i en stor korsning trodde jag att jag kunde ta mig fram. I stället resulterade det i att vi var tvungna att köra åt fel håll och fick ta en omväg på ca en halv mil innan vi var på rätt väg.
Nåväl, kl. 14.00 kom vi fram till Helsingør och, när vi före Korsør alltså strax före bron över Stora Bælt, insåg att vi inte skulle klara tiden till Ringe, ringde vi till vandrarhemmet och fick klart med förseningen. Vi var framme där strax efter kl. 18.00, en timme försenade.
Vandrarhemmets ägare hade också en liten restaurant, så det var dit vi fick vända oss för att få ut nyckel och betala. Vandrarhemmet låg fint till och var sammanbyggt med ett sportcenter. Rummet var spartanskt men tillräckligt rymligt och snyggt för våra krav.
Tisdagen den 26 juli
En förutsättning för en lyckad cykeltur är ju vackert väder. Efter en god frukost kunde vi konstatera att vädret var mulet men varmt och lugnt. Inget regn var i sikte och vi var på gott humör.
Nu gällde det att planera för dagens tur. Redan innan vi startade resan hade vi sagt att Odense var ett måste och helst första dagen. Så blev det. Vi tog oss norr över till byn Årslev och fick där en hänvisning till en rondell på vägen mot Höjby. Där skulle vi finna början på cykelleden, den gamla vägen till Odense. Visst, vi svängde in till vänster i rondellen och mycket riktigt där fanns en gammal väg kvar, som just tog slut in till vänster.
Vi ställde bilen där och tänkte väl inte riktigt på hur terrängen såg ut just där, när vi startade cyklingen norröver mot Odense. Vi åkte igenom Höjby och var snart inne på cykelleden söderifrån in mot Odense. Det var en vacker infart och snart var vi framme vid centrumets utkant, där vi ställde cyklarna på en cykelparkering. Sten bytte om till stadskläder vid sidan av en utomhuskonferens med A-laget. Jag hade redan stadskläderna på.
Under småprat var vi snart inne i centrum. H. C. Andersen fyllde ju 200 år och det märktes av de många banderoller som upplyste om detta och även gav vägvisning till hans hus mm. Staden är vacker och det var mycket trevligt att vandra omkring. På en trevlig uteservering åt vi en god lunch med biff som kryddades med gott öl. Enligt prislistan var priset på dagen hälften av priset på kvällen.
När vi korsade torget och genomfartsleden, såg vi en skylt, som angav hur många cyklister som hade passerat under den dagen. Det märktes att Danmark är ett cykelland. Snart kom vi fram till H. C. Andersens hus, som inte var särskilt märkvärdigt men vägen dit var kantrad med vackra små hus. Det fanns ett museum just om honom. I parken utanför fanns lekborg med de olika sagofigurerna. Så var det dags att vandra tillbaka till cyklarna.
Vi hittade dem inte trots flera förfrågningar trots att vi upplyste dem om att en jv-station var i närheten. Vi hade en bild av platsen. Jag hade tagit ett kort av Sten när han bytte om. Om det skulle bli kris, kunde vi ju visa bilden för en polis. Det fanns tydligen två stationer och det var troligen det som gjorde att vi först fick fel hänvisning. Efter att ha vandrat 6 kvarter mot en förmodad station, visade det sig att vi hade kommit rätt. Så långt hade vi alltså vandrat, när vi småpratade på vägen in mot centrum.
Med omvänt mål cyklade vi på och räknade med att snart vara framme vid bilen. Vi hittade inte bilen. Vi cyklade omkring på alla vägar som fanns. Vi fick en vink av en dansk om var vi troligtsvis hade ställt den. Efter att ha cyklat runt ca 2 mil extra hade vi i stort endast den vägen kvar och efter ca 7 km på denna fann vi bilen ca 20.30 och glädjen var stor. När jag ringde hem till Barbro och berättade vad vi varit med om, så tyckte hon att gamla gubbar skall nog inte vara ute och cykla.
Onsdagen den 27 juli
Vackert väder, vad annars är att vänta, när vi hade en så god planering. I dag var den stora dagen, som vi skall göra ön ÆRØ, som några talade så vackert om på båten från Bornholm förra året. Den bara måste Ni se, sa de.
Vi åkte över broarna till Langeland och byn Rudkøbing. Där ställde vi bilen och var noga med att notera var vi hade ställt den, av goda skäl. Cyklarna av och färden gick mot färjeläget.
Färjan till Marstal på ÆRØ är av samma bolag som angör Faaborg-Søby och Svendborg/Ærøskøbing, så det gick bra att köpa T o R på första färjan. Ingen information talade om var vi skulle köpa biljetterna men det var alltså ombord. Besättningen ombord gick omkring och sålde biljetter under den timmen överfarten tog. Det var en fin överfart i det vackra vädret.
Väl i land cyklade vi smala gränder och besåg läckra hus (Marstal är Ærøs största by). Vi tog oss ut till cykelleden mot Ærøskøbing. Det var verkligen en vacker sträckning. Det var vackert utefter sydvästsidan med klintlandskap. Efter svängning mot norr fanns också en oväntat lång uppförsbacke. En backe har ju en baksida, så det var skönt att rulla utför sedan. Vi rullade i stort sett hela vägen ner mot Ærøskøbing På vägen ner passerade vi ett samhälle med en gammal pump, som Ni kan se i bild.
Vi åkte förbi Ærøskøbing och fram till den härliga badstranden nordväst om byn. Med en härlig strand, varmt vatten och flödande sol är det inte svårt att njuta fullt ut. I hamnen i Ærøskøbing fanns mycket att se, bl a en tjusig husbåt med planteringar utefter huset och det såg faktiskt ut som ett riktigt hus, kolla bilden!
Nu var det dags med färjan från Ærøskøbing kl.17.55 till Svendborg. Resan tog 75 minuter, så vi passade på att äta gott under tiden, vilket vi också gjort på förra färjan. Här fanns information om var man köper biljetter.
Svendborg var mycket vacker från sjösidan, så även från uppfarten på bron på vägen till Rudkøbing. Innan vi tog oss upp på bron, höll det på att gå illa med min cykel. Växelvajern slaknade plötsligt och det var högsta växeln som gällde. Turligt nog hade jag med mig en tång och passande mutternyckel, så om en kvart var det avklarat, puh!
Vi passerade ön Tåsinge, där Valdemars slott finns och äntrade bron över till Langeland. Det var en fin sträckning och i solnedgången var det extra häftigt. Musik hördes från Rudkøbing. Först trodde vi det var suset från en närbelägen vindmölla. Den syns förresten på solnedgångsbilden. Denna dag hade vi cyklat ca 3,5 mil, en sträcka som inte är så lång men desto vackrare.
Vi hittade bilen och på vägen tillbaka stannade vi till på Tåsinge camping och åt korv och köpte Carlsberg sort Gold för kvällen.
Torsdagen den 28 juli
På morgonen regnade det kraftigt och vi trodde då att idag blir det enbart kulturellt. Vi bestämde oss för att åka mot Faaborg. Redan innan vi nått Egeskov slott hade solen och värmen kommit tillbaka. Vi besåg slottet utifrån och fann att det var höga och mastiga häckplanteringar. Vi bedömde det dock som våldsamt slöseri med en entréavgift på145 kr och avstod från att gå in.
Färden gick nu mot slottet Hvedholm bortom Faaborg. Det var en trevlig miljö att vandra i och ett slott som också såg trevligt ut, kolla bilden!
På slingrande vägar tog vi oss ut mot Bojden, längst ut på västra stranden. Där var det inget offentligt bad, trots att det verkade så på kartan. När vi vänt, och var på väg mot Faaborg, fick Sten syn på en skylt med texten "Horne Sommarland". Självklart manade detta till upptäcksfärd. Efter ytterliga slingrande vägar kom vi fram till ett offentligt bad, som visade sig vara av hög kvalitet, förutom att strandbeläggningen bestod av småsten, som gjorde det besvärligt att gå. Vi blev kvar i flera timmar och njöt badade och njöt och efteråt kunde konstateras att huden hade fått sin del av D-vitaminer.
Nu bar färden in till Faaborg, som hade vackra hus och gränder. Vi intog korv med dricka vid ett stort torgstånd på stora torget och det blev vi mätta på. Vi missade att besöka hamnen, som enligt turistbroschyren utgör Faaborgs hjärta.
Mot Svendborg och Valdemars slott på Tåsinge ställde vi kosan. Nästan framme passerades byn Troense, där vi stannade till och beundrade denna underbara plats och dess vackra hamn.
Valdemars slott hade oturligt nog öppet endast fram till 17.00 och vi var framme kl. 16.55. Vi besåg dock även detta slott utvändigt och intog fika i caféhuset. Vi gick ner till stranden, som hade en vacker och härlig badvik, som också var offentlig. Bra att känna till nästa gång.
På vägen hem, på Brugsen i byn Bregninge, inköpte vi biff i färdigpackning samt dryck, som vi avnjöt på vandrarhemmet, dit vi ankom kl. 19.30.
Fredagen den 29 juli
Nu var det hemresedag. Vi startade rätt sent, ca kl. 11 från Ringe, med siktet inställt på Hillerød. I Hillerød letade vi efter ett bageri. Sten hade uppdrag att inköpa danska wienerlängder. Det var ont om bagerier och det var slut hos det vi hittade men under letandet gick vi genom hela centrum. Gatan vi gick på sträckte sig i en halvcirkel och i slutet kunde vi se över sjön till Fredriksborgs slott, där vi varit vid ett tidigare besök. Så bar av till köpcentrum, som visade sig vara stort och i två plan. Sten gjorde sina inköp och jag hade hittat ett fikaställe, där vi avnjöt Apfelstrudel och kaffe. Vid avresan från Hillerød kom vi som vanligt in på fel väg och vi fick se mer av Själland än vad vi hade beräknat. Vi tog vägen norr om sjön Esrum och kom liksom norr ifrån in till Helsingør. Hur dags vi kom åter till Borås och jag vidare till Norrköping minns jag inte men en fin resa hade vi haft.
Vi hade då totalt åkt bil ca 25 mil på Fyn och cyklat ca 8 mil. Avståndet mellan Borås och Ringe är ca 50 mil och resan mellan Borås och Norrköping 25 mil. Så det blev några mil.
 |
"Emergency Exit" står det på skylten, dock, denna bild får stå för sorti för denna gång. vi ses på nästa resa!
|
Vi hade inte bara tur med vädret! Vi åker gärna en gång till!
Göran Abrahamsson
eller klicka på Bakåt eller på backtangenten!