Är det roligt med politik?

Det måste finnas de som tycker det, för annars skulle ju ingen hoppa på det. Själv har jag inte känt någon lust till det och har förresten inga förutsättningar för det – tror jag. Jag har en massa fördomar kring politik. Jag ber redan nu om ursäkt för mina eventuella missuppfattningar och klavertramp!

Jag har inte varit med i någon politisk ungdomsförening. Inte heller har jag varit facklig ombudsman och inte har jag jobbat på verkstadsgolvet. Och juristexamen saknar jag. Helt kört alltså.

På 50-talet var jag på högerns ungdomsfester, det var kul, där fanns många flickor, men jag sökte aldrig medlemskap. Tänkte inte på det! Jag hade tydligen annat för mig. På den tiden höll bondeförbundet till på landsbygden och jag bodde i Stan. Trots att jag har anor från landet, så korsades inte våra vägar.

Ett citat från en känd socialdemokratisk minister angående kärnkraften och dess avveckling lyder ”Det var då det”, efter en helomvändning i frågan. Det är positivt med en sådan anpassning till verkligheten. Uttrycket ”man är väl inte sämre än man kan ändra sig” tycker jag är bra och pragmatiskt; därför en stjärna i kanten för ministern.

I Florida är det lagligt att skjuta först och fråga sedan, om man känner sig hotad. Rätten att inneha och bära vapen får inte inskränkas, enligt andra tillägget till USA konstitution. Ve och fasa; tänk om man aldrig skulle få ändra sig i någon fråga.

Stureplanssyndromet? Om man läser skvallerbloggen, så är det när man vill se ut som rik men inte är det. Ett exempel är när man häller ut en dyr flaska champagne. Betyder Stureplanspolitik då att man slösar med statens pengar? Bra fråga! Jag tolkar det som att Stureplanspolitik är oansvarigt och som tillämpas av osnuten ungdom. Det händer ju att man numera tar avstånd från uttalanden gjorda i ungdomens yra.

Politik är att vilja. Tyvärr har inte alla förmågan, vilket ju sammanhänger med det politiska läget . Ett parti med 5 % av riksdagsmandaten vill en sak men de övriga vill något annat, kanske motsatsen. Vad händer? Ingenting, så det innebär faktiskt att det bara blir önskningar. Varför då inte drämma till av bare den? Man behöver ju inte stå till svars för följderna.

Avskaffa arbetslösheten, är det möjligt? Inte tror jag väl det men varför inte göra som med trafikolyckor. Ange nollvision även för arbetslöshet. Vi är lyckligt nog på god väg mot det inom trafiken. Kanske bara ordet nollvision ger tilläcklig motivation till bra åtgärder.

Privatisering är ingen garanti för effektivitet, även om det finns de som tror det. Senare tids skandaler inom äldrevården pekar mer på vinstoptimering än hänsyn till dräglig vård. För riskkapitalister har senare år inneburit stora framgångar inom de områden som tidigare varit förbehållna kommun och landsting.

Om kommun och landsting tillsatte dugliga, läs det även som pragmatiska, personer i ledning och planering, så är naturligtvis detta bättre ekonomiskt, då vinsten kan användas till förbättringar som ger ännu mer vinst och förbättringar osv. Det finns säkert exempel på detta. Kommunen ”Svinarp” är dock nog inget bra exempel.

Detta är mitt första och försiktiga inlägg i politiken: