ÖNSKNINGAR

Jag brukar lyssna på programmet ”Ring så spelar vi”. Varje gång de drar en ny slutsiffra hoppas jag att jag de drar mitt nummer. Låten jag vill höra är ”To night is the night” med Tina Louise. Detta för att alla ska få njuta av den härliga låten innan de kilar runt hörnet.

Jag betvivlar att jag klarar av att tala med Lisa utan att darra på rösten. För ett år sedan drogs nämligen mitt nummer, jag fattade luren slog 099-110 80 och la’ på luren. Mina händer darrade, så tydligen är jag inte så modig.

Juletid innebär mycket av önskningar, även från de vuxna. Barnen i en del av världen skriver önskelistor om julklappar i form av leksaker. I andra delar kan det vara att få mat eller möjligheten att gå i skolan.

Bra väder vill vi också ha men vad är bra väder? Mycket snö för att det är vackert och ger möjlighet till vintersport eller lite snö för att slippa skotta och undvika kaos på vägarna? Kallt väder ger bra skidföre och håller slasket bort. Värme hindrar att uppvärmningskostnaderna slår rekord. Jag tror att vår högre makt fixar detta bäst, även om vi inte alltid begriper vad som är bäst för oss.

Det cirkulerar en hel del skämt om goda feer, som uppfyller 3 önskningar. Önskningarna avslöjar en hel del om den som önskar. För de mest omåttliga är tredje önskningen fler önskningar. Smart? nej för då blir det fler än tre önskningar. Den tredje anses förbrukad och då är det slut på det roliga.

Ibland kan det sluta riktigt olyckligt om man inte tänker sig för. Det finns onda feer också och dem kan man inte lita på, vips så kan man bli en mus eller en padda.

Efter att ha kollat på nätet, så kan jag upplysa om att den vanligaste önskningen är ”fred på jorden”. Det är verkligen behövligt då det ständigt pågår ca 30 krig. Som god tvåa kommer ”att vara frisk”. Visst är det spännande vilken den tredje önskningen är? Själv väljer jag ”att utrota svälten i världen” men det var förvånansvärt istället rikedom. En smarting skrev ”en jäkla massa pengar”.

Kanske han inte hade hört uttrycket ”Vad hjälper det om du vinner hela världen men förlorar din själ”? En kompis brukar säga att ”träfracken har inga fickor”.

När man gifter sig är det ingen som frågar vad man vill ha i bröllopspresent. Några ger varandra en smekmånadsresa. I politiken brukas det sägas om nytillträdande regering att smekmånaden är över. Är det samma tankar om de som gifter sig. Då skulle alltså tuffa tider stunda när smekmånaden är över.

Förr och kanske även nu ges det lysningspresenter och även förlovningspresenter. Då får man minsann inte heller önska. Då är det andra som bestämmer vad vi innerst inne önskar. Jag minns så väl att vi fick dubbelt av mycket. Ibland gick det bra att byta men bara om det såg likadant ut, annars kunde faster Karin bli sur. Det vore kanske bra om man, liksom man hyr bröllopskläder, kunde hyra en presentsamordnare.

Tänk om man kunde få evig lycka i present. Det vore något för en fe att uppfylla – eller? Det blir väl då, som när man få allt man vill ha, så mister man förmågan att uppskatta. Det är med lycka som med våra nordliga årstider. Under det långa, mörka, gråa, kalla och blöta vinterhalvåret längtar vi så intensivt efter sol och den underbara våren och sommarens med dess blommande ängar och ljuvliga stränder. Lycka är att längta efter något och få det uppfyllt och det sker ju varje år.