Om program

Det började med att jag sade upp Viasat, eftersom några träd envisades med att skymma parabolantennen. Kvar var möjligheten att ta emot marksänd TV från Krokeksändaren. Köpet av rätt antenn och digitalbox mötte inga problem och snart hade jag en perfekt mottagning och dessutom i HD för TV1 och TV2.

Nu har vi alltså endast marksända, så kallade fria kanaler, tillgängliga hos oss. Frugan och jag var helt överens om att kanalerna räckte till, nu skulle vi få mer tid över för annat än tv-tittande. För vad undrar ni? Svaret är att skriva, vara författare på låtsas.

Både min fru och jag upptäckte att det finns fantastiskt fina program i Kunskapskanalen och på TV24. Vi har, som många andra, varit förblindade tidigare av det stora utbudet. Trots denna varseblivning, så uttryckte sig min äkta hälft en dag att utbudet var magert. Jag fick påminna henne omigen att vi idag är friare och konsumerar mycket nyttigare TV-kost. Förresten så är det ingen skillnad i sak, eftersom hon alltid läser en bok samtidigt som hon tittar på TV. Det kallas visst multisimultans.

Släktforskning är ytterligare en sysselsättning som kräver sin hen. På kunskapskanalen såg jag programmet om människans ursprung och det hade jag säkert inte sett om vi hade haft Viasat kvar med en massa förförande program.

Snacka om släktforskning, detta tar priset. Att vi härstammar från Homo Erectus från 1,5 miljoner år sedan kanske ni kände till men att vi klarat oss och blivit globala hänger på att vi är multiätare och det i sin tur beror på att vi har ett enzym vid namn Amylas i vår saliv. Det möjliggör att stärkelse omvandlas till sockerarter. Så vi är således både kött och veg-ätare. Möjligheten att skaffa mat är vägen till framgång för oss allätare.

I urskogen finns infödingar som lever som man gjorde på Erectus tid. Man lärde sig tidigt att använda elden, vissa fynd visar på drygt 1 miljon år sedan. Männen jagade och kvinnorna skördade frukt, örter och rotfrukter. Männen bidrog med 40 % av maten och kvinnorna med 60 %, som tur var. Dessutom lagade kvinnorna maten och skötte barnen. Vad skulle männen göra utan kvinnorna. Ja, de skulle ju inte ens finnas till.

En annan intressant iakttagelse gjordes vid en skateboardbana. Några manliga ungdomar övar och övar och misslyckas gång på gång. Så kommer två vackra unga flickor in och sätter sig på sidan och studerar de åkande. Plötsligt ändras pojkarnas beteende. Testosteronet ökar med 40 % och riskerna de tar i åkandet ökar med 50 %. Snacka om stimulans.

En litet tankeexperiment; gäller detta även en man som har bilen full av vackra kvinnor. Blir han då livsfarlig i sin framfart? Min egen reflektion är sundare. Har jag en bil full av vackra kvinnor skulle jag vara väldigt rädd om dem.

Så har vi ju definitionen på vacker kvinna. Det får vi ta i ett annat inlägg.