Älskade bakterier!

Är ni rädda för bakterier och virus. Med all rätt skulle jag vilja säga. Vem är inte rädd för att få feber, bli utslagen och sängliggande, få följdsjukdomar med allvarliga skador som följd? Läs detta och se om det coolar ner dig!

Vem regerar på vår jord eller t o m i hela universum? Jag ägnar förstås inte mycket tid åt denna fråga men den har dock ett berättigande. Anta att vi blir besökta av aliens? Hur tror ni de resonerar när de försöker ta reda på vem som är jordens härskare? Hela vår jord är i stort sett impregnerad med bakterier och virus och har så varit i nästan 4 miljarder år. I människans kropp finns flera kilo bakterier. Dessa sköter i stort sett det mesta för att vi skall må bra. De fungerar som kemiska fabriker. Utan dem kunde vi hälsa hem eller snarare inte kunna hälsa alls, d v s vi kunde inte existera.

De, utomjordningarna alltså, upptäcker snart att bakterier och virus finns i massor och använder olika värdar – varav en är människan – för att leva och föröka sig i. Alltså försöker de ta kontakt med dem. Kanske de själva inte är så mycket större. Vilken sience-fiktion-story det skulle kunna bli. Jag läste faktiskt en sådan fiktion-story en gång.

Det handlade om att ett rymdskepp hade kontakt med jorden och blev hjälpta med navigering in mot jorden. Beskrivningen av landningsplatsen stämde inte alls. Plötsligt hände något fruktansvärt. Det sista de hörde innan förbindelsen bröts var att de hade störtat i ett stort hav. Havet visade sig vara en vattenpöl.

Vad gör vi då för att bakterierna skall trivas och således i förlängningen våra kroppar ska må bra? Jo, vi försöker att utrota dem med olika mediciner. Varför inte göra tvärtom? Många dricker ju mjölk med tillsatta bakterier. Reklamen säger att ett paket Verumfil innehåller 100 miljarder goda bakterier. Jag har inte kontrollräknat med det stämmer nog.

Nu vet man att bakterier eller virus tänker. I varje fall så handlar de rationellt. De kan skicka meddelanden till varandra. Så nu försöker vetenskapsmän lura ut koden för att kunna lura dem att slå ut varandra. Inte särskilt snällt mot dem men ett stort steg för människan, för att travestera på en viss kille med förnamnet Neil.

Så lite mer fakta: I genomsnitt finns 40 miljoner bakterier i ett gram jord och en miljon bakterier i en milliliter färskvatten. Tänk på hur många gram jord det finns på vår planet, för att inte tala om hur mycket vatten. Uppskattningsvis finns det 10 gånger fler bakterier än människoceller i en människas tarm och på huden. Så vi kan väl säga att vi vandrar omkring som rena bakteriehärdar – som värd alltså.