Att åldras på olika sätt

När blir man mogen? Är det när man får rösträtt eller är det när man går ur skolan eller är det när man gifter sig, alternativt avstår från att gifta sig.

Det är nog med det som när man inser att man har mycket kvar att lära, då är man sanningen närmare och kanske även mogenheten.

Att vara vuxen är inte samma sak som att vara mogen. Vuxen blir du aldrig sa min mamma och nu även min hustru. Du är som ett barn, som aldrig blir vuxen får jag höra ibland. Jag ser det från den positiva sidan, för så länge man har barnasinnet kvar, så är man ju för det mesta glad och så att säga lever livet. Förresten, när man blir tillräckligt gammal, så blir man som ett barn, sägs det.

Inom företag och inom politik händer det att någon säger att hen inte är vuxen sin uppgift. Är det bekant? En politiker kan skylla ett dåligt uttalande för några år sedan på att då var hen ung och visste inte bättre.

Jag tycker inte längre att det är någon idé att fråga spegeln om vem som vackrast är. Jag tycker att spegeln oftare och oftare talar om att jag mer och mer börjar likna en Halloween-snubbe. Man skall åldras på ett värdigt sätt, hålla huvudet högt. Det är inte lätt när ryggen kröker sig och man krymper 1 cm per år.

Så är det där med flickor. Förr sprang jag efter dem. Nu springer dom och även om jag ville skulle jag inte hinna ikapp. Enda möjligheten är väl att stå på pass vid äldreboendet.

Kläder gör mannen sägs det. Jag tror att det i högre grad gäller kvinnor. Häromdagen spanade jag in en kvinna som förföriskt vickade på stjärten. Hon hade en kort snäv kjol och mycket snygga vader. Överst en pälscape, varpå vilade gyllene lockar.

Jag söp in detta och njöt en lång stund och kunde till slut inte bärga mig utan med raska steg gled jag förbi henne och efter 15 meter vände jag mig hastigt om och gick tillbaka, givetvis för att spana in henne framifrån. Det blev en chock. Kvinnans utseende var en utmaning till Halloween.

Jag vill gärna köpa ärtiga kläder för att verka ung. Speciellt annorlunda och moderna jackor gillar jag men min fru säger ifrån. Däremot har hon tjatat om att jag på sommaren skall bära anständiga långa Bermudashorts, vilket jag inte är speciellt sugen på. Men det har vänt. Nu inser jag att det skyler spinkiga ben och om shortsen är tillräckligt spräckliga, så glömmer folk att titta närmare högre upp. Har man då en modern keps med långt solskydd, så är man helt inkognito.

För att få uppmärksamhet från rätt sorts folk, läs kvinnor, kan vara att skaffa en sportbil. Det sätter också frugan stopp för. Hon anar väl varför. Hon ser mig väl fortfarande som en ung förförare; men där har hon fel – tycker spegeln.

För att lugna min fru så citerar jag ”Okänd” ur Lennie Normans bok:

”Vid den ålder då en man hittar grönare ängar, då är han för gammal för att orka klättra över staketet”