Mobiltelefonkamera eller analog lådkamera

Har ni sett hur det blixtrar på de stora arenorna när musikens jättar uppträder. Det är de moderna mobilkamerorna som laddas med bilder. De unga idag ser det som en självklarhet att ständigt vara uppkopplade mot sociala medier och ständigt vara beredda att skicka både bilder och meddelanden tvärsan över kontinenten.

Men det har inte alltid varit så. Under 1930-1940-talen hade den gamla hålkameran avancerat till en modern lådkamera, tillverkad av Eastman Color. Den blev efterkrigstidens favorit bland de nyfrälsta amatörfotograferna. Endast proffsen hade finare kameror men de flesta fotografier togs med lådkameran, som hade två saker gemensamt med nutidens kompaktkameror och mobilkameror. Det var bara att sikta och trycka och det togs enormt massa bilder. Frågan är vilken kvalitet bilderna hade? Ni har säkert kikat i gamla album och blivit förvånade över att samtiden var fångad med finess och gav en bild av dåtidens samhälle. Eftersom motivet var viktigast, så kan man överse något med skärpan.

Hur det blir med nutidens bilder, som i framtiden kommer att vara dåtidens bilder, är det givetvis ingen som vet. Blir det mer än nära vänners ansikten och bilder från musikevent och fester. En skillnad mot förr är förstås att man inte förr kunde komma ut på något nät och inte heller kan man ringa med en lådkamera?

Här nedan ser du några bilder från förr, tagna i början av seklet till omkring 1940, troligen med lådkamera. I slutet kan du se när Barbro prövar att hålla i en Kodak Brownie lådkamera. Den fungerar givetvis fortfarande men som med alla analoga kameror (med filmrullar), så är det för dyrt och omständligt att använda. Det finns faktiskt fortfarande film att köpa till dem men att labba med kemikalier för framkallning och kopiering är inte det som jag längtar efter.

Nu gläds jag istället åt digitala alster och snart, snart kommer det troligen ikapp kvalitén på film vad gäller teckning i dagrar och skuggor. Redan nu fuskar man framgångsrikt med så kallad HDR, då man samtidigt tar tre bilder med olika exponering och lägger ihop dem. Det blir riktigt bra!
Min mamma till vänster från det glada 20-talet.

Det finns tre perioder i livet: ungdomen, medelåldern och "Vad pigg du ser ut", sagt av Rockefeller.

FRA är numer den enda som lyssnar på mig.

Låt inte skolan hindra din bildning, sagt av Mark Twain

Ungdomen varar mycket längre än ungdomar tror, sade Comtesse Diane


Min mamma i välsignat tillstånd, alltså hösten 1932.

En kvinna följer mannen vart hon vill, har Monika Peitsch sagt

Det bara lyser av 20-talet och gissa om taxichaufförer var populära?

Vägen till en kvinnas hjärta går med bil via en restaurang, ett citat av Sven-Bertil Taube.

Barbro ner till höger om "fröken".

Lär som om du skulle leva för evigt och lev som om du skulle dö i morgon!

Livet är de dagar man minns!

Nästa ögonblick kan vara det som inträffar vart hundrade år.