Ut och segla på havet ända till Tallinn i Estland (Estonia). 

Om du vill hoppa direkt till bilderna, så klickar Du här!

Vi var 6 personer, varav fem från SeniorNet Norrköping, nämligen Ingvar, Boris, Georg, Göran T och jag själv Göran A, som anträdde resan från Frihamnen i Stockholm den 12 oktober 2004. Fartyget Regina, som var systerfartyg till det olycksaliga fartyget Estonia, såg dock betryggande ut så här i lugnt väder. Annat var det på hemresan, då vågorna gick betydligt högre och det skakande fartyget gav olustkänslor med tanke på Estonia. Maten ombord, liksom musiken, får betyget MVG. Jag åt bl. a. något jag inte ätit tidigare, nämligen vaktelägg. De var mycket goda med sin behagliga arom.

Vi ankom kl.10 till Tallinn. Vädret var mulet och lite kyligt men vyn in mot Tallinn, med diverse tinnar och torn, såg dock mysig ut, kanske för att vi var nyfikna. Boris hade ordnat med guidning via buss. Med oss på bussen fick vi en turistkontingent från Skövde och Mariestad med angränsande orter. Färden gick genom gamla kvarter med byggnader, som var fridlysta från yttre förvandling (alltså miljömärkta). Solventa element i Tallinn såg dock till att de byggdes om inom skalet. Vi passerade monument, som mer var anknutna till ryssar och som av respekt för ryssen inte fick tas bort.

Vi stannade till vid TV-tornet och besteg det invändigt. På 21:a våningsplanet fanns en restaurang och via dess fönster kunde vi beskåda Tallinns omgivningar. Jag blev inte så värst imponerad men högt var det. Färden med bussen avlutades vid den berömda Ryska ortodoxa Alexander Nevskijkatedralen, vars klockor väger 15 ton. Inomhus finns inga sittplatser för gudstjänsterna. Mittemot är den rosa regeringsbyggnaden belägen, också en vacker byggnad.

Vi fortsatte ner till Gamla staden, som omges av fragmenterade dubbla ringmurar. Den översta delen beboddes under medeltiden av lite högre stånd och det sägs att vid den stora branden, som i stort utplånade den övre delen, fick de ingen hjälp av det lägre ståndet nedanför muren. Från hörnet av gatorna Suur-Kloostri och Väike-Kloostri kan du bestiga tornet Nunna. Därifrån går det att ta sig genom en försvarsgång till tornet Sauna och vidare till Kuldjala-tornet. Det finns fortfarande kvar 2 km av muren av ursprungliga 4 km och 26 försvarstorn av ursprungliga 46.

Vägen till Gamla staden ledde genom en gata som heter "Det långa benet före". Visst påminner staden om Visby med sina många magasin och ringmur och mängder av restauranger, En del magasin hade gjorts om till restauranger. Göran T köpte välsmakande rostade mandlar, som han frikostligt delade med sig utav.

I bilden från "det långa benet före" skymtar Ni Sankt Olaikyrkan. Den 1 april 2003 öppnas Sankt Olaikyrkans torn - som var det högsta under det tidiga 1500-talet till slutet av 1800-talet, 159 meter högt - för allmänheten. Numera finns det bänkar att vila sig på utmed trappan.

Vi kom snart fram till Rådhustorget, som bl. a. i ena hörnet hyste Rådhusapoteket, världens äldsta, ännu fungerande apotek sedan 1422 samt till höger om torget det medeltida Rådhuset, nämnt i skrifterna 1322 och med det bäst bevarade medeltidstorn i norra Europa. I år firar Rådhuset 600-årsjubileum. En symbol för Tallinn är vindflöjeln på taket "Gamle Toomas". På en sidogata intill torget hittade vi ett konditori, som verkligen förtjänade namnet. Croissanter och god kaka med åtföljande Vana Tallinn-likör gav oss kraft att fortsätta vandringen. Priset låg på mindre än halva priset i Sverige!

Så småningom hamnade vi på ett torg intill Viruporten, ingången till Gamla Tallinn, som var fullt med saluvagnar med textilier och snart ännu en plats med samma typ av varor. Klart att vi köpte något av de vackra varorna, som var klart billigare än i Sverige.

Lite mer data om Tallinn: Tallinn har cirka 415.000 invånare, varav ester 49%, ryssar 37%, ukrainare 4%, vitryssar 2%, Övriga 3% och 5% utan nationalitet. Var Hansastad mellan 1285 och 1710, då Ryssland tog det första gången.. Även mellan 1945 och 1991 var det ryskt. 1991 blev det fritt. Staden har 8 stadsdelar, varav en är Gamla staden. Tallinn  var i svensk besittning år 1561-1721(egentligen 1710). Namnet Tallinn kommer från "danernas slott" eller borg (linna, betyder linda runt och syftar på muren). Gamla Tallinn (vana Tallinn) är ursprungligen en dansk stad. "Taani linn" betyder "danskborgen". "Vana Tallinn" är också en god likör.

Hemresan var som sagt lite gropig men Tallinn gav mersmak. Nästa gång hoppas jag att det är grönska och varmt och att vi hinner med hela gamla staden. Här nedan kommer lite bilder från besöket!

Om du klickar på miniatyrerna, så får Du en större bild! Klicka på "Bakåt" för att komma tillbaka hit!

I baren kunde man köpa bira och det gjorde vi

Välkomna till Tallinn. Här finns det mycke att köpa

Tack för de vänliga orden. Javisst ser vi det!

Ståtliga monument utefter havet

Ca 70 m högt är tornet. Men kolla på Olaikyrkan

Så här von oben ser det lite högre ut

Alexander Nevskijkatedralen är imponerande

och än mer från framsidan. Platsen är Domberget

Mittemot ligger det rosa huset, där regeringen sammanträder.

Här tar vi "Långa benet före" I bakgrunden ser Du St Olaikyrkan med sina 159 meter

På vägen ner fanns en konstnär, som använde muren som plakat

Nu har vi kommit igenom övre stadsporten

och på väg mot Rådhustorget

Ståndet med brända mandlar ligger strategiskt

Restauranten "Peppersack" har förtjusande inkastare

Längst ner till vänster ligger Rådhusapoteket

Och närmast till höger Rådhuset. Flöjeln "Gamle Toomas" sitter på närmsta gaveln

Utsmyckningen skall väl förställa drakar eller ormar

En mysig och avspänd miljö på kondiset.

och skål på oss alla

Det var lite småkallt, så tröjor var på sin plats. Här köpte Göran Tränk en fin tröja till sig själv och jag till ett barnbarn

En person till blev glad för den här tröjan från Boris

Vi närmar oss utgången av Gamla Tallinn genom Viruporten

som är belägen mellan två försvarstorn

Några foton från exteriörer kunde vi inte låta bli att ta

Vi hade lika trevligt på hemsresan och här glider vi in till Stockholm / Hej, Hej!

 

 

    Senast ändrad 2009-02-02 Webbansvarig