Resa med Ringarum till Stavanger i Norge 6-9 augusti 2005.

Klicka här för bilder från resan
Klicka bakåt (eller backstep-knappen) efter att ha läst

Som vanligt startade vi tidigt en gråmulen morgon kl. 5.20 den 6 augusti. Pether var vår trevlige och skicklige förare och i Linköping klev vår härliga reseledare Gunilla på. Via Jönköping tog vi oss till första uppehållet i Mullsjö, ett matställe med snygga toaletter men dyrt fika. Entrén pryddes av mysiga motorsågade träskulpturer, utförda av Söderköpingsbon Björn Svensson (Se bild).

Vädret klarnade och vi hade en mysig överfart mellan Strömstad och Sandefjord. Kosan ställdes i långsam takt mot Arendal, där vi inhyses i bra rum. På kvällen avhölls musikunderhållning av svängig art alldeles under hotellfönstren. Själv tog jag en fin promenad på kvällen och insöp den fina atmosfären i denna fina hamnstad.

Tidigt upp följande morgon och iväg kl. 7.45. Mycket vackra vyer dök upp längs Byglandsfjorden. Vägen mot Lysefjorden gick på ca 1000 m höjd och var ett strålande exempel på vacker kalfjällnatur. Kurvorna var ofta i 180-gradersvinkel. Nedstigningen mot Lysebotn är ca 600 m och vägen (läs cykelbanorna) ser ut som en snörhärva med 180 grader även här men inga bråddjup alldeles intill vägen. Färjeturen mot Lauvik bjöd på många vackra vyer, bl a fick vi uppleva djupa bergsklyftor med Griegs musik, predikstolen underifrån och vackra små byar vid stränderna. Det regnade när vi kom fram till Lauvik men var strålande vackert när vi åkte in i Stavanger.

Vi bodde i centrala staden nära hamnen. En rundtur tog oss till vikingasvärd och utsiktsplatser. En promenad i Stavangers gamla väl bevarade "vita stan", med trähus från 1700-1800-talen, gav fina minnesbilder och en utvändig visitation av den vackra domkyrkan från 1100-talet avslutade turen. Vi åt en god fiskesuppe på en trevlig restaurang, som heter "Sjöhuset Skagen".

Via vackra Nordsjövägen och Egersund drog vi mot Hotell Maritim i Flekkefjord. Under kvällspromenaden kunde jag konstatera att Flekkefjord också har gamla vita vackra hus med mycket blomster kring. Nästa dag fortsätter vi på Nordsjövägen till Kristiansand, varifrån vi tar DFDS Seaways färja till Göteborg. I stort sett hela överfarten på 6 timmar strålade solen och vistelsen på akter soldäck var lång. Framme i Göteborg kom gråvädret med regn tillbaka med det gjorde ingenting alls, för vi hade haft en mycket trevlig och välplanerad resa och även tur med vädret.

Tack för en trevlig resa! / Göran