Resan till Norge 13-17 augusti 2001 med Ringarum/Vikingbuss.

Reseledare var ElseBritt Karlsson
och chaufför var Leif Pettersson

Efter att ha kollat på bild nedan så klicka bakåt

Första dagen, 13/8

Vi startade kl. 5.20 från busstationen i Norrköping och bytte buss i Linköping. Via Töcksfors tog vi oss till Akers Brygga i Oslo, där solen lyste upp vår tillvaro och blottade kända platser i Oslo, som vi tidigare bara sett på TV. KOLLA BILD! Oj, vad vackra hus och vackra båtar, som låg i Oslos hamn i rika Norge.

Vi fortsatte upp genom den vackra Halldingdalen och kom till Næsbyen, där vi övernattade på Næsbyen hotell. Hotellet hade mycket vackra omgivningar och serverade god mat. Nu lärde vi känna medresenärerna lite närmare och fann att de var trevliga och för det mesta i vår ålder och hade en hel del att berätta.

Andra dagen, 14/8

Vi åkte över Hemsefjället i Hemsedalen, en mycket vacker dal med höga fjällsidor med rännilar, som man i fantasin kan tänka sig som mäktiga forsar under våren. Vackra dimmoln svepte fram över dalen, som grönskade även så här högt, 1400-1500 m, (golfströmmens verkan). KOLLA BILD! Hässjat hö låg på 1200-metersnivån. Solen lyste starkt, för vi åkte ju ovan molnen.

Bussen fick kopplingsfel och vi fick därför byta tillfälligt till en norsk buss med norsk förare i Lærdal. Där rastade vi, innan vi fortsatte över fjorden och sedan mot Florø, Vi stannade till vid breen, en bit av Jostedalsbreen, ovan Sogndal. Barbro och jag var där 1996 och det var skitdyrt att äta där. Kunde notera att grottmynningen i slutet av denna bree hade rasat in efter förra gången vi var där.

Målet för dagens etapp, Florø, visade sig vara en mysig by med ca 10000 invånare, Hotellrummet på Florø hotell hade balkong med utsikt över en mysig hamn. KOLLA BILD! Några större aktiviteter blev det dock inte på kvällen.

Tredje dagen, 15/8

Eftersom vår ordinarie buss, som nu var lagad, väntade i Bergen, så samtyckte vi till att i stället åka med Hurtigrutbåten till Bergen. Den visade sig mer likna ett transportfartyg än en lyxbåt, vilket hade antytts i resebeskrivningen. Vi behövde dock inte betala den extraturen. Det var regn och dimmigt tills vi var ca en timmes resa från Bergen. Under hela färden hade vi långa och trevliga samtal med flera av medresenärerna.

Inseglingen till Bergen var förtjusande i soldiset. KOLLA BILD! Bergen ligger på sju berg och är mycket vacker. Vi guidades genom staden per buss och stannade en timme vid bryggan med gamla hantverkshus. Här var lusekoftan bara hälften så dyr som ute på landsbygden. Middagen på hotellet var superb och efter maten tog jag och färdkamraten Bengt en promenad i de närbelägna omgivningarna. Bl. a. besåg vi Grieg-parken. Där fanns ett förtjusande lusthus med vackert slingrande blommor utefter lusthuset pelare. Kvällen var varm.

Fjärde dagen, 16/8

Frukostbordet hade invaderats av japaner i massor. De var små och kvicka fram till delikatesserna. Så småningom lyckades vi dock få vår frukost. Vi började dagens tur med en massa tunnlar upp utefter Hardangerfjorden. Det bjöds på storslagna vyer. Dimmoln strök bergen mjukt och bäckar, liknande snören, slingrade sig nerför fjällsidorna. Vi var i Gudvang och på väg mot Flåm.

Utsikten från tåget mellan Flåm och Myrdal var underbar. Särskilt ett av vattenfallen kommer vi ihåg. KOLLA BILD! En "huldra" dansade på en avsats i fallet till klassisk musik, förmodligen Griegs. Upp mot Geilo var vyerna fantastiska. Trollstigen, förlåt, kan kasta sig i väggen. Apropå vägg så blev vi tuschade i en tunnel av en lastbil i hög fart. Det var otäckt. På Geilo hotell fick vi självklart härligt god mat. Kaffet efter maten var så svagt att man först trodde att det var tevatten. Ett PRO-gäng från Linköping hade kul med kortspel men vi föredrog sängen.

Femte dagen, 17/8

Start 7.30 och färden ställdes mot Sandefjord på en backig väg på ca 1130 m höjd via Numedalen. Färjeturen mellan Sandefjord och Strömstad var solig och efter en kort rast i Mullsjö var vi framme i Norrköping kl. 22.10.

Göran 1 sept. 2001

Åter

eller klicka på Bakåt eller på backtangenten!