Cykelresa Helsingborg/danmark 2009, 3-6 augusti.

Vi har visserligen många gånger tidigare passerat Helsingborg på väg till färjeläget eller vidare söderut. Jag har dessutom vid tre tillfällen varit på hastig visit i Helsingborg. Målet är nu att mer noggrant göra Helsingborg, centrum i första hand och att bese Sofiero och Louisiana och om möjligt också få bada i såväl Danmark som Sverige.

Resan börjar alltså i Norrköping vid 8-tiden den 3 augusti och regnet kommer som väntat under vägen till Borås. Som vanligt får jag en god påfyllning i min kista hos Helga. Under hällregn packar vi sedan in Stens prylar i bilen. Innan vi åker söderut, besöker vi min bror Stellan på Lindormsgatan i Borås.

Vårt första mål är Björkäng mellan Varberg och Falkenberg, där Stens granne har sommarstuga och där väntar kaffe med dopp. Från E6 är det ganska lång väg in till Björkäng. När vi närmar oss målet, så börjar jag känna igen mig. Där var jag ofta som ung och många trevliga minnen tränger sig på. Vi har gott om tid, så det blir en lugn och trevlig kaffestund. Vi skall inte vara framme vid vandrarhemmet förrän klockan 18.00.

Nåväl, vi kommer iväg vid 16-tiden och åker upp på E6 igen vid Falkenberg. Jag har av någon anledning fått för mig att vandrarhemmet "Miatorp" ligger utefter stranden på norra sidan av Helsingborg. Vi letar och letar under en halvtimmes tid, inget vandrarhem där inte. Jag ger upp och frågar en yngre gamling. När jag nämner Miatorp på planteringsvägen får jag reaktion. Miatorp (en stadsdel också) ligger hela 3 km söderut. Det är bara att köra söderut på Drottninggatan och i förlängningen är just Planteringsvägen och plötsligt dyker det upp, ett ombyggt hotell till vandrarhem, skööönt!  Det visar sig vara ett mycket fint vandrarhem alltigenom. Nu har det slutat regna!

Efter att ha installerat oss på rummet, cyklar vi in i centrum, placerar cyklarna vid Campus parkering och går över "studentbron". På andra sidan fortsätter cykelleden över ett torg. Cykelleden är preparerad med små lampor i cementen, troligen för att studenterna skall hitta tillbaka efter en våt kväll. Och, vem tror ni står som skulptur på andra sidan torget, jo ingen mindre än August Palm, dä' ni!

Vi fortsätter norrut, förbi stadsparken och in på Bruksgatan. Där finner vi en liten uteservering med högst moderata priser. Vi tar en "läcker" biffmeny för 69 kr och en öl för 75 kr. Biffen var seg men ölen var läcker. Det är varm kväll och vi trivs i den fina miljön. Många turister flanerar förbi. Klockan har hunnit bli 20.30 och det börjar mörkna och inte har vi lyse med oss. Det är alltså i hög grad dags för återfärd. Då börjar det regna så smått. När vi är framme vid Campusparkeringen tilltar regnet och under hela färden till vandrarhemmet, ca 2 km, öser det ned. Gissa om vi blir blöta? Jo, kläderna hänger vi på tork i badrummet. På morgonen är de ännu inte torra. Sängarna är bra, så vi sover gott.

Vi vaknar tidigt och konstaterar att vädret är mulet men att det är uppehåll. Efter en god frukost cyklar vi norrut till Sofiero. Det är bara att cykla rakt igenom på Helsingborgs huvudgata, Drottninggatan, som några km norrut övergår i Sofierovägen och så är vi där. Sofiero ser pampigt ut redan vid ingången och man kan hålla med om att det verkligen är en trädgård.

Vad heter skulpturen med kopparkrans, som står i parken mellan entrén och huvudbyggnaden?

Tänk bara vilket jobb det är att rensa i rabatterna. Jag pratade med en renserska och skojade om att fortsätta hemma hos mig. "Jo då, det går bra", svarade hon, "jag har timpeng"! Bilderna säger en del! Rhododendrondalen är ju inte så imponerande vid den här tiden men man kan ju fantisera. I huvudbyggnaden finns en utställning om Karin Larsson, ni vet Calles hustru, och om hennes alster. Den fasta utställningen handlar om kronprinsessan Margaretha och hur de hade det på den tiden.

Tillbaka till Helsingborg och ett matställe, för det har börjat suga i magen. Jag tror det är på Jörgens plats, i början av Kullagatan norrifrån, som vi finner ett torgmatställe med den nästan godaste hemlagade hamburgaren med potatismos jag någonsin ätit.

Rådhuset

Vid operan med Sten i bakgrunden

Jag pratar omkull arbetarna

Kullagatan, båda bilderna

Vi vandrar utmed Kullagatan, en affärs- och nöjesgata, som för övrigt är Sveriges första gågata. I en Icabutik inhandlar vi ölkorv för kvällens skaffning. Vi kollar på mycket! Se bilderna!

Den här Forden står nedanför Kärnan

  "Jag tror jag struntar i att gå upp"

Så är det dags för uppstigning i Kärnan. Sten styr med fasta steg upp mot tornet. Jag tycker, att ta sig upp så långt bara för att bevisa något, inte är nåt för mig. Sten kommer tillbaka och struntar i det också, kanske också beroende på att det kostar rätt mycket att få motionera i trapporna. Man ser faktiskt riktigt bra även från terrassen. Se bilden.

  "Man ser långt och högt är det också"!

Jag hjälper HB skoindustri

Följande dag, den 5 augusti, vaknar vi till en härligt solig morgon och så förblir det dagen ut.

Mot Danmark

Först i kön till Danmark

Strandvejen med Kronborg slott i bakgrunden

Vi cyklar ner till Scandlines färjor och snart är vi över i Danmark och cyklar längs Strandvejen, tar av vid Humlebaek till Louisiana. Vi har varit här förr, så parken utanför med skulpturer är sig likt men inomhus däremot är det skifte med konstverken varje år. Utomhus njuter vi av utsikten och av det vackra vädret.

Inomhus gick det fort över, kanske är vi blasé, kanske vi längtar efter badstranden. Jo, en episod minns vi särskilt, två koltrastar på gräset tar vi för skulpturer. De är blick stilla i minst en halv minut och vi tycker att det är fantastiskt att de kan göras så naturliga. Så, plötsligt, hackar den ene till i jorden och tar upp en  mask. Kolla bilden!

Återvägen blir över Strandvejen och badet vid Espegaerde. Det är ett härligt badställe med klart havsvatten, som idag håller temperaturen 21 grader. Solen skiner ikapp med båtarna utanför och vi blir än mer solbrända.

Vi hinner bada flera gånger, innan vi återvänder till Sverige. Innan vi tar en tur in till staden för att äta, kollar vi in Råå badstrand, som ligger ca 1 km söderut från vandrarhemmet. Det är få människor och många badbryggor, så det är ju bra för badning men vi har ju redan badat så vi åker in och parkerar vid Campus igen.

Efter att ha studerat centrum och Kullagatan igen, så tar vi oss till uteserveringen, där vi var första dagen. Vi hade redan då fått tips om att pizzan var i särklass. Vi slår oss ned vid en rollatorguy, som visar sig vara en före detta regissör och har en hel del att berätta. Pizzan är det sprödaste jag ätit, så även Stens. Båda var alltså utsökta och stället på Bruksgatan kan rekommenderas som stjärnklass.

Dagen, 6 augusti, är det hemfärd och vi startar direkt efter frukosten, som har varit bra varje dag. Vi hade tänkt bada norr om centrum, som har ett mycket fint bad med klart vatten. Vi vill dock se lite av södra Sverige runt Bjärehalvön osv, så vi fortsätter direkt norrut. Vi skippar såväl Mölle som Båstad och stannar till vid Skummeslöv.

Där parkerar vi direkt på stranden och intar vågrätt läge. Det är en härligt solig dag och vattnet är fortfarande 21 grader. Vattnet är inte fullt så klart som vid Strandvejen och det är också mer långgrunt. Det duger emellertid och även här badar vi flera gånger. Till slut måste vi ju dock tänka på hemfärd, för jag skall ju vidare till Norrköping under kvällen.

Norrköping  2009-09-24

 

 

Åter

eller klicka på Bakåt eller på backtangenten!