Resa i Danmark 2008, 12-15 augusti

Resans mål är Själlands nordöstra del. Övernattning under tre nätter skall ske i Fredriksverk. Från denna basstation ska vi göra avstickare med cykel till olika platser i nordöstra Själland och Hornsherred, halvön som ligger mellan Isefjorden och Roskildefjorden. Dit kommer man antingen från söder via Roskilde och Holbaek på väg 21/23, norrut vid Englerup eller från öster via Fredrikssund. En viktig uppgift är för oss att dokumentera resan med bilder.

Avreser den 12 augusti från ett regnigt Norrköping. Ska det bli så här under resan? Allt flyter på vägen, långtradarna håller mig sällskap. Alla verkar ta det lugnt. Gör ett nödvändigt uppehåll vid raststället Vista kullar. Värmen, dock inte regnet, stimulerar badtankar men tanken på Vätterns undermåliga temperaturförhållanden gör att jag istället tankar en banan.

Vägen Ulricehamn Borås är föremål för hastighetsövervakning med kameror i parti. Det är blandat 2-1-väg under 1,3 mil och sedan vidtar den nybyggda motorvägen men så icke idag. Pga. justeringsjobb på den nya motorvägen blir det avvisning från motorvägen.

Av någon anledning blir det i tjall med pååkning igen. På den gamla vägen och med risk att köra fel gäller det att svänga rätt vid Svensgärde och komma upp på motorvägen, innan det är dags att åka av igen. Detta tar nog 15 minuter extra och jag blir en del nya vyer rikare. Stens fru Helga hade redan dukat fram goda smörgåsar, som nu lätt slinker ned under livligt samtal om vårt resmål.

Vi är sugna på att komma iväg och snart ställer vi kosan mot Helsingborg via Varberg och dagens resmål Fredriksverk. Regnet skvalar fortfarande men lite mildare än tidigare. Vi hade tänkt fika i Susedalen nedanför Falkenberg men det regnar för mycket, så vi stannar till på Hallandsåsens rastplats. Regnet håller upp tillfälligt och vi vispar bort det våta på bänkarna och låter oss väl smaka av Helgas smörgåspaket och kaffe.

I Helsingborg kör jag rätt den här gången, mot Scandlines färjeläge. Förra gången blev det 30 minuters extra sightseeing i Helsingborg, eftersom rödljuset vid avfarten mot färjan vägrade att gå över till grönt och jag valde fel väg, när jag försökte åka en annan väg.

Nåväl, vi hittar fram till Fredriksverk och den trevliga Margareta på vandrarhemmet.

Hon svarade på mitt mejl och tar nu emot oss på ren svenska. Hon är från Sverige och har jobbat där sen nittiotalet. Rummet är bra, med goda utrymmen och extra bäddar för bagaget samt toalett med dusch.

Vi bäddar, dvs. Sten kämpar som vanligt med sitt påslakan och jag är klart missnöjd med storleken på kudden. Mitt örngott har standardvärden medan kudden är XXXL. Det blir en boll istället för kudde, så jag föredrar att sova utan örngott, Fikat vi har fått med oss räcker även till kvällsmat och vi späder ut det med medhavd dricka.

Vi gör stan på kvällen, det går fort. Stan är tyst och tom på övriga människor nästan spöklikt. Vi tar en lång promenad till Lystbådehavnen, med en imponerande samling segelbåtar, mest lyx. Under vägen passerar vi en bro över den vackra kanalen som går genom staden. En vacker konstellation av kanoter och grönt vid bron tilldrar vår uppmärksamhet.

Lystbådehavnen har växt betydligt sen förra besöket vi gjorde år 2000, då Stellan var med. Vi lägger märke till en hamnrestaurang med mycket moderata priser, dit går vi i morgon! Promenaden blir på minst 5 km och flera hekto lättare.

Vi vaknar tidigt den 13 augusti. Spännande, hur är vädret, jo, härligt! Redan kl. 8 går vi till restaurangen för morgenmad. Där finner vi ett uppsluppet sällskap.

Det visar sig vara Karlsson kapell ett musiksällskap från Karlskrona, som åker omkring i Danmark på olika åldringsinrättningar och sjukhus och gläder med sin musik och sång. Tack för att ni finns!

Vid frukosten gör en fryntlig och spänstig dam från Holland i sjuttioårsåldern intryck på Sten med sin vänlighet och vältalighet. Hon har en stor motorcykel och hon hade besökt kapellet. Hon förklarar att hon hade möjlighet att åka runt så här för hon hade gift sig rikt och nu är hennes man död.

Maten är mycket bra. Vi startar på cykel direkt mot målet Hundested och Soelager på halvön Halsnaes. Vi åker alltså norrut, det är vackert väder och vi passerar mången cikoria utefter cykelstigen. Vi hoppades finna den vackra och stora stendösen Karlstenen, som skall ligga i Groennesskov, 5 km före Hundested. På ditvägen hittar vi inte tillfarten från Amager hus och på återvägen senare hittar vi infarten till godset men hittar inte Dösen, trots att vi kör in i den djupaste skogen och de eländigaste stigarna. Vi ger upp!

Framresan fortsätter och snart hamnar vi i Hundesteds hamn, där färjan från Roervig nyss kommit in. Ett annat år måste vi besöka Sjaellands Odde, den nordöstligaste delen av Själland, med staden Nyköping S och en ö-gren som är 2 mil lång. Vi följer stigen från hamnen norrut och hamnar på en underbart härlig badstrand Trekanten, kanske nakenbad, vad vet jag, med vit sand och böljande klitter. Allt det blåa från havet och himlen väller över oss. Det väcker känslor, som gör att vi önskar att tiden står stilla.

Temperaturen på land är drygt 22o C och i vattnet ca 20o C. Vi är själva, så när som på Livräddaren.

Vi frågar honom, varför är det så tomt på folk. Ja, det är otroligt”, blir svaret. Det rätta svaret är väl att danskarna nyss har slutat semestern och barnen har börjat skolan, men ändå! Innan vi åker vidare ser vi på stranden att det har kommit en hel förskoleklass med gröna skyddsvästar, troligen inte avsedda att bada i.

Vi stannar en god stund och badar länge, det kanske dröjer till nästa gång vi kommer till havet. Det blåser så hårt att det inte går att ligga ner på den fina sanden utan att få sand över hela kroppen och det gnisslar mellan tänderna. Vi måste därför flytta upp i skydd mellan klitterna och då är det så skönt att man nästan somnar. Nåväl, blåsten och värmen gör att vi torkar fort.

Vi sliter oss med vånda ifrån allt detta härliga och tar oss norrut, uppför en lång backe, och vi hamnar i Skansen Spodsbjerg Skanse från 1807, en kvarleva med kanoner och hänförande utsikt. En kvinna med hund, tillsammans med utsikten, kunde lika gärna vara taget ur en engelsk film från Skottland.

Efter denna upplevelse måste vi bara kolla upp Spodsbjerg fyr, som bilddokumenteras ur två vinklar, Sten ur utstuderat fotogeniskt underläge och jag bara rakt på.

Efter bilddokumentation drar vi vidare och kikar även på det gamla fiskeläget Kikhavn, beskrivet som genuint men ur vår synvinkel likt övriga fiskelägen. Dock finns det små mysiga hus med halmtak, karaktäristiska för Danmark.

Dags för återresa och snart hamnar vi i Soelager, som har färjeförbindelse med Kulhuse på norra Hornsherred. Färjan hade nyss gått. Vi ser den gungande halvvägs till Kulhuse, det ser ruskigt osäkert ut. En inföding, som sett oss vela, sticker fram bakom ett fiskenät och frågar om vi missat färjan.

Vi hade tänkt åka över dit och äta på den berömda krogen men avstår pga. de kraftiga vindarna. Vi åker tillbaka mot Hundested, via Groennesse Gods, som jag beskrivit ovan.

Infarten till Hundested blir problematisk. Vi kommer in rätt men tar sen till vänster i stället för till höger. Det medför att vi kommer för långt norrut. Efter sväng till höger hamnar vi på en huvudgata, som vi tror går mot centrum. Vi känner inte igen oss och bestämmer oss för att återvända samma väg. Då bryter "h" ut, ett oväder nästan som en tromb drar över oss med vindar piskande regn över oss. Dyblöta kommer vi tillbaka till infarten och väljer rätta vägen till höger och är snart tillbaka på vandrarhemmet. Det visar sig sen att vi var nästan framme första gången. Men duschen är klar för dagen och vi har avverkat 4 mil.

På kvällen, efter att ha inmundigat en underbar middag på krogen i Lystbådehavnen, säger Sten; så fint det var idag gör att hela resan är lyckad även om det blir dåligt väder resten av tiden. Ett gott betyg åt både vädermakter och det dejeliga Danmark må jag säga! Det blir tidigt i säng och långprat om allt. Vi är mycket trötta och vi somnar snabbt utan sömntabletter.

Tidigt går vi också upp den 14 augusti och under frukosten samtalar vi med Karlssons Kapell och lovar att komma och höra på dem under dagen på ett ställe vid sjön Arresoe. Det visar sig vara svårt att uppfylla detta löfte. Vi tolkade in halvön Arrenaes, vilket det inte var men vi fick en runda, så nu känner vi till den delen av Danmark. Det är ju Danmarks största sjö!

Vårt mål är Willumsens museum i Fredrikssund och snart anländer vi dit. Tyvärr glömmer vi att ta med kameran in. Det är synd för så många fina objekt hade varit roligt att kunna visa hemma, Det mest oförglömliga konstverket är en marmorskulptur eller snarare en sammansatt skulptur, som var stort som en vägg och tillverkad i olika marmorsorter, som skiljer i färg och struktur. Den består av antikens främsta företrädare och är kompletterad med en förgylld staty av ett naket par. Den var grymt vacker och var det mest bestående minnet. Besök museet för att se den! Jens Ferdinand Willumsen (1863-1958) har även utställning på Jylland, där mest utkast och grafik finns. Du finner den på Victor Petersens Willumsen-samling Herregården Odden, Hjørring.

Vidare till färjeläget till Orø, en ö som beskrivs som Isefjordens pärla eller det gröna och blå hjärtat av Själland. Vi kopplar av cyklarna och tar färjan över till Orø. Ön har 300 fasta boende och 1200 sommarstugor. Konstigt nog är det många stugor till salu till billiga priser, strax söder om vindkraftparken. Vädret är magnifikt och det är bra för då får vi se Orø från den soliga sidan.

Vi kör givetvis fel först, tar det säkra för det osäkra och cyklar till höger, vilket visade sig skulle vara till vänster. Vi konstaterar att beskrivningen av ön stämmer. Det finns mycket vackra vyer över böljande sädesfält och vattnet är aldrig långt borta. Blått möter grönt, så beskrivningen av ön stämmer bra.

Det finns många förslag på turer men vi tar turen till havsbadet med blå flagg. Den leder förbi byn Bybjerg, en koncentrerad by av gamla hus, ni vet halmtak, färgade fönsterbågar och husknutar samt murad vägg. Denna lilla idylliska stad är öns huvudstad med huvudsakliga affärer, kyrka, skola, museum och bensinstation, tillika handelsbod, vilken fick nöjet att sälja glass till oss.

Vi når norra ändan av ön, ett sommarstugeområde och en härlig badstrand, som saknade badgäster, fram till nu. Det blåser stormvindar, tycker vi, så att vi måste lägga kläderna under tyngd, när vi klär om oss till baddräkt. Långgrunt och minst 100 m innan vi når något djupare vatten, gör att vi klassar denna badstrand som barnvänlig. På grund av blåsten var jag först tveksam att gå i men när man väl doppat sig var det härligt. Sten tänkte att, badar Göran, så måste jag.

På hemvägen kollar vi badstranden vid Dalby Huse, vars strand mest består av pyttesmå gröna halvöar, antagligen sköna att ligga på.

Hungriga letar vi efter en restaurang i Fredrikssund för att äta. Det blir en liten restaurang vid namn Regnbuen. Vi beställer en Stjernskud, som består av 3 olika sorter från havet, kostnad 262 dkr, inklusive öl för två personer. Återkomna till Fredriksverk tar vi åter igen en promenad i stan, varefter vi är vi så trötta att vi även denna kväll somnar tvärt.

Dagen den 15 augusti är här. Vi skall åka hem och frukosten börjar med en förklaring för Karlssons Kapell hur vi kunde köra fel. Det visar sig att det är på andra sidan sjön vi skulle till. Skit samma, vi försöker på nytt. Idag ska de till ett ålderdomshem i själva Fredriksverk vid namn Lövdalen, så det kan vi väl inte missa. Jo, nära på, vi åker först i fel riktning men som tur är finner vi vägen till slut och kan konstatera att Kapellets husvagn står parkerad vid Lövdalens vårdhem.

De tar emot med hurrarop, för de hade väl inte väntat sig att vi skulle hitta. Det står en aura kring denna generösa grupp, som delar med sig av glädje till andra människor och det känns skönt att träffa dem.

Visst finns där många åldringar men många av dem är så spänstiga att de dansar med personalen till kapellets religiösa och andra populära sånger. Vi dricker kaffe med dopp tillsammans med kapellets resesällskap och samtalar bl a om Karlskrona, där jag gjorde en del av lumpen.

Hemresan går över Hilleröd och vi stannar till i centrum för att, dels handla wienerbröd, dricka kaffe och äta danska wienerbröd och dels fotografera. Hilleröds huvudgata och dess finna slott Freddriksborg ser ni ovan!

Alla händelser utföll till belåtenhet för oss.

Göran i Norrköping den 10 september 2008

Åter

eller klicka på Bakåt eller på backtangenten!