Cykelresa till Danmark på Fyns norra del, 8 – 11 augusti 2006

Bilder från resan kan du se om klickar  HÄR

Måndagen den 8 augusti , kl. 7.00 startade jag från Norrköping. Klockan 10 svängde jag upp i rondellen vid Volvo och styrde kosan mot Sten – trodde jag – istället hamnade jag i Svensgärde, ett område i västra Brämhult. Nu fick jag se denna nybyggda del av Borås p g a felkörningen. Nåväl, avvikelsen tog bara 10 minuter och snart kom jag fram till det fyllda kaffebordet hos Skoglunds. Omlastningen till Stens bil gick fort och vi kom iväg i tid.

Första stoppet blev som vanligt i Susedalen, då merparten av smörgåspaketet gick åt. I Helsingborg gick det bra den här gången, inga felkörningar och direkt upp färjan.

Man kan säga att vi hade ambitionen att snabbt ta oss till dagens mål, Kerteminde vandrarhem, men vägen dit blev längre och längre, allteftersom vi valde genvägar. Efter gott och väl en timmes försening ringde vi vandrarhemmet och anmälde sen ankomst.

Vi fick ett glatt mottagande i receptionen av en rar danska och hennes danska var tydbar. Efter att ha konstaterat att rummet var fint vi tog oss snabbt ut på sta’n, klockan var redan sju och det var väldigt varmt. Att det även var badväder bevisades av att två unga flickor hoppade i kanalen från bron.

På andra sidan bron väntade inbjudande en uterestaurang vid namn Torneøs hotell. Vi kunde torrt konstatera att priserna nu på kvällen var dubbelt så dyra. Amerikanska revbensspjäll smakade dock bra, trots priset. Till detta tog vi hotellets hembryggda öl, Præstens Skræk – 6,5 % och med smak och färg likt Guinness men inte så menlöst. Mätta och glada vandrade vi ut i den varma kvällen till badstranden och beskådade fullmånen över vattnet.

Morgonen, tisdagen den 9 augusti började med lite regnstänk. Planen för dagen var Odense. Det gick lätt att cykla och vi tog tid på oss att njuta av naturen. Vi passerade Nordstranden, stora trägubbar (förmodligen H Andersens) och Johannes Larsens konstmuseum och svängde in på väg 165. Otroligt vad cykelvägarna är många och bra. Hela de 2,3 milen till Odense löpte två cykelstigar. En skulptur framför krogen i Munkebo var lite speciell, se bilden. Snart var vi inne i Odense och placerade cyklarna på ett ställe, där vi absolut kände igen och som låg nära centrum. Om ni läst om tidigare besök i Odense så förstår ni säkert (Vi tappade bort cyklarna). För säkerhets skull fotograferade vi omgivningen där cyklarna stod.

Odense kommun har ca 185 000 invånare, dock i den centrala delen 145 000. Nordeuropas största järnvägsmuseum.finns i Odense vid centralstationen. Den stora gågatan är Vestergade.

Luften var ljummen och vädret halvklart till mulet, alltså perfekt för cykling och stadsvandring. Vi promenerade via Norrgade, förbi slottet och kyrkan, genom stadsparken och barn på lekanordningar och in på torget med skolan mitt emot järnvägsstationen. På torget fanns en skulptur av H C Andersens sagofigur ”Skyggen-Rejsekammeraten-Improvisatoren” utförd av Bjørn Nørgaard, år 2005. Efter en hamburgare på MacDonald tog vi oss till cyklarna och tog cykelled 45 mot Kerteminde. Den var väldigt vacker men på några ställen var det brott på leden, vi kunde dock med hjälp av snälla piger hitta in på leden igen. Totalt hade vi cyklat 48 km den dagen.

Väl tillbaka i Kerteminde besåg vi Kerteminde ytterligare, bl.a. upptäckte vi ett glasskafé med utsökt glass (geléartad grädde under och ovan kulorna). Den provade vi även kvällen efter. Marint akvarium fanns vid kanalen med en tunnel under akvariet, det var tyvärr stängt för dagen.

Ett av målen för onsdagen den 10 augusti. var Fyns Hoved. Det såg tjusigt ut på kartan och vägen till byn Hindsholm, till vilket Fyns Hoved hör, var också tjusig. Många grevar bor utefter rutten men vi nonchalerade dem, för vi hade för mycket annat att se. Först kom vi fram till en strand, där vi ställde bilen och letade stenar och sedan promenerade vidare runt ”huvudet”. På vägen stötte vi på några pandor, eller rättare sagt några kor, som såg ut som pandor. Den var en mycket vacker promenad på ca 5 km, som bestod av branta kanter och stränder med dekorationer av ängsyra och strandkål. Lagunen innanför med halvö var naturreservat för fiskodling.

Nästa mål var Bogense, en hamnstad med badstränder på nordvästra kusten. Den var också så mysig, som den beskrivs i turisthäftet ”Sagoön Fyn”. Mysiga gator kantades av vackra små hus med köpbodar. Vid hamnen fanns ett matställe, där vi intog herrgårdsbøf i sällskap med getingar. Mittemot matstället fanns en skulptur av en badnymf, troligen sjömännens beskyddare eller lycka till!

Vi vandrade på stigen ovanför stranden och kom fram till en kyrka med annorlunda gravar. Sedan såg vi ett märkligt torn och sedan var det dags för återfärd via Ågrup och Vissenbjerg. Denna sträcka skulle vara vacker enligt turistbroschyren men hela Fyn är ju vacker, så det är svårt att avgöra vilket som är vackrast.

Idag torsdagen den 11 augusti är det hemresedag och uppstigning skedde redan 6.38. Vi var fantastiskt bra denna gång på att komma iväg i tid, redan kl. 9.15 skedde avgång. Vi njöt av utsikten på Stora Bältbron och ställde kosan mot Fredriksund. Det är märkligt med vägar ibland, som här när vi skulle svänga av från väg 21/23 till väg 53, så fanns ingen skylt från det ena hållet och därifrån kom vi. När vi åkte tillbaka så blev det rätt. När det gäller felkörningar den här resan så har Murphys lag gällt.

Nåväl, vi kom upp på halvön ”Hornsherred” som ligger mellan fjordarna Islefjorden och Roskildefjorden och är drygt 3 mil lång. Där finns gott om slott herresäten, badplatser och vackra vyer och högst upp vid Kulhuse har man båtförbindelse med halvön Hundestad. Ca 2 mil upp finns Fredriksund med vandrarhem och J.F. Willumsens konstmuseum..

Vi åkte nu till slottet Jægerspris 2 km västerut. Vi hann inte gå in men beskådade de vackra omgivningarna och vandrade sedan ner till badstranden och lagom till detta tittade solen fram för fullt och vi fick ett härligt bad. Hit skall vi igen var förhoppningen.

Efter att ha köpt vetelängder var det raka vägen hem utan felkörningar.

Göran 2006-09-05

Åter

eller klicka på Bakåt eller på backtangenten!