Cykling Bornholm runt 2004-08-22--26

Resenärer:
Sten Skoglund, Borås och Göran Abrahamsson, Norrköping

Information om Bornholm: Storleken är ungefär 3 ggr 4 mil om 587 km2. Vägen runt om är 10,5 mil men med lite utflykter blir det ca 14 mil. Det finns ca 44000 fast boende invånare på ön.

Söndagen den 22 augusti

Vi hade länge pratat om att göra den här turen. Plötsligt passade tiderna och det blev lite bråttom att beställa husrum. Danmarks skolor har vid den här tiden skolresor till Bornholm, så det fanns inte plats på Danmarks Danhostel (motsvarande STF i Sverige). Privata vandrarhem och pensionat fick ställa upp och det med godkänt. STF:s vandrarhem i Ystad var emellertid inte nå't "högklasshotell".

Jag startade från Norrköping lite sent, kl. 9.30 och ankom Borås c:a kl. 12.20. Helga bjöd, som vanligt, på god och riklig mat. Vi visste ju inte när vi kom åt att äta nästa gång. Innan vi åkte vidare, och då med Stens bil, inköpte Sten en cykelvattenflaska till mig på Eko-hallen i Borås. Han fastnade i kön och det dröjde en halvtimme innan han kom tillbaka. Jag trodde allvarligt att han hade blivit sjuk men så länge jag inte hörde någon ambulanssiren, så stod jag kvar ängslig utanför bilen. Vi åkte från Borås kl. 14.27. Vi färdades via Varberg - Ängelholm - väg 13 och ankom till vandrarhemmet i Ystad kl.18.30, alltså en timme senare än beräknat.

Efter att ha lastat upp våra packningar på rummet, besiktigade vi stranden och gav den fullt godkänt.
Ystad Här strax, nedanför vandrarhemmet, tar sig Sten en funderare på om han skall avstå från badning
Dock brukade vi inte vattnet, det hade redan börjat mörkna. Vi cyklade in till de centrala delarna av staden via stranden och rekognoserade varifrån färjan skulle avgå. Ystad är faktiskt en mycket vacker stad. En lång affärsgata mynnade i ett vackert torg. Vi besökte en livsmedelaffär och inköpte yoghurt för morgondagens frukost. På vägen tillbaka kollade vi av var vi skulle ställa bilen på morgonen. Det blev utanför Ystads Strandbad.

Måndagen den 23 augusti

Det blev inte så mycket sömn den natten. Vi gick upp kl. 6.20, förtärde frukost och kom iväg kl. 7.45 under blå himmel. Det blev lite problem med remmarna på cykelpackningen och Sten blev lite ängslig, att vi inte skulle hinna men vi var vid färjan redan kl. 8.05 och avgången skulle ske kl. 8.35. Uppgången till färjan är lite brant och Sten tog fart och låg långt före mig. Jag kom dock ikapp, när han var tvungen att stanna i fören.
Ystad inne på färjan
Innan Sten tar sats uppför påfarten till färjan och efteråt när han vilar ut

Övergången var inte gropig och kaffet och smörgåsen vi intog i restaurangen smakade bra. Resan gick snabbt och snart var vi i Rönne. Vi rundade stationen och besökte Välkomstcentret. Dags att skriva vykort och riva till oss diverse broschyrer från nejden, cykling upp till centrum, där vi studerade torgaktiviteterna. De vackra byggnaderna runt torget fotograferades och kan alltså beskådas på bildsidan.
Rönnegata Rönnetorg
Torget i Rönne mot norroch mot Öster
Efter denna vila satte vi stadig kurs mot Hasle, en liten vacker fiskeort. Vägen dit var kantrad med en härlig bokskog, som det finns gott om på Bornholm.
SkogenFöre Hasle finns ett antal badplatser intill varandra, bl a smaragdsjön. Det blåste kraftigt men det hindrade oss inte från att bada. Solen sken och vattnet var säkert 22°C. Sten var lite avvaktande först men sen han såg att jag njöt av badet så hoppade han i också.
Fräscha och "starka" ankom vi snart till Hasle där vi fotograferade fiskare, som lagade näten. I hamnen låg även den världsberömda Havnegrillen. Där intog vi den finaste maträtten, bestående av kyckling och tillbehör. Jag satt själv inomhus och åt den, till dess Sten hade tröttnat på getingarna utomhus och gjorde mig sällskap.
Smaragdsoenhavnegrillen
SmaragdsøenHavnegrillen i Hasle
Nätlagare i HasleBåt i Hasle
Nätlagare i Hasle. Grillen i bakgrundenFartyg i Hasle hamn
Strax norr om Hasle stannade vi till i det idylliska fiskeläget Helligpeder för fotografering och vila inför strapatserna. Strax efter Helligpeder ligger fiskesamhällena Teglkås och Kåsby. Därifrån kommer de härliga bilderna nedan.
Kajkant"Jag sitter på en kajkant -
och väntar på en båt!"
Teglkås strandHus i Teglkås
Strand vid TeglkåsLagerhus i Teglkås hamn
Rökeri i Kåsby
Rökeri i Kåsby
Det var tur att vi fick näring i Halse, för det var en tuff etapp över Ringbackarna Det är tillräckligt jobbigt att kunna gå uppför på den värsta delen och man upplever misteln, som snärjer sig kring träden, intensivt, eftersom man ser uppåt i 45° vinkel. Nåväl, även dessa strapatser klarade vi av. För mig var det ju känt och för Sten var det en utmaning. Det blev i alla fall godkänt för oss båda.

Nästa delmål var Jons kapell. Kapellet hade naturen format som en hålighet långt ner i bergsbranten mot havet. Sten var imponerad och vi stegade ner i trätrappan de många stegen (jag tror det var mindre än 1000) och upp i kapellet, som nu kanske inte verkade så märkvärdigt, men ändå!
Jons kapell, GöranI strandklippan, nästan nere vid stranden, finns en urholkning, som anses likna ett kapell, här befolkat av Sten och jag själv.
Jons kapell, StenSten på trappan från Jons kapell
Sten glad i kapellets "fönster"Sten på väg upp från kapellet

Efteråt frossade vi i glasstrutar från kiosken, som fanns vid infarten till vägen till kapellet. Med glassen skvalpande i magen makade vi oss i lugn takt vidare mot Hammershus, som tog emot oss i strålande sol.
Hammershus framsida Framsidan och uppfarten mot Hammershus. Bilden är dock från 1990, min första cykeltur på Bornholm
Det blev en detaljrik undersökning av fästningen och våghalsigt balanserande på murar. Jag såg mer nu än vid tidigare besök, då den förtrollande stämningen fanns där, som tog uppmärksamheten från detaljerna. Hammershus är Europas största borgruin och var färdig år 1250. Den ligger som ett örnnäste på toppen av den 74 meter höga klippknutan på nordvästra Bornholm.
Hammershus, murenHammershus, porten
Den kraftiga muren på borgens insidaoch porten därifrån
Tittut i murenSten på Hammershusmuren
Tittut i murenFarliga platser men bra utsikt
Efter detta var det bara att släppa bromsen och rulla vidare mot Sandvig på nordostsidan av Bornholm. Där trodde jag pensionatet "Danchels hus" fanns (ägt av Elizabeth Camitz), där vi skulle övernatta. Tyvärr tänkte jag fel för det är i Allinge pensionatet är beläget. Innan vi kom underfund med vägen, hann vi se större delen av Sandvig, som i och för sig var mycket vackert. Nåväl, så småningom kom vi fram men värdskapet var inte på plats, så vi fick vänta en bra stund i trädgården. Rummet var till belåtenhet, mjuka sängar med skönt linne.
Danchels husDanchels kök
Såg här såg Danchels hus ut från insidanKöket och kocken samt Sten
Dancelshus mataltanFörtäring av frukost
på den överbyggda arkaden
Sonen Camitz serverade oss en god skinktoastsmörgås och Sort Gold Carlsberg. Det räckte, tyckte vi och gav oss ut på en solnedgångspromenad mot Allinge centrum. Det var verkligen en vacker solnedgång över havet. Sten nekade mig att gå tillbaka för att hämta kameran. Shame! Det fanns också en rysk tremastare i hamnen. Vem skulle inte velat följa med den?

Tisdagen den 24 augusti

Morgonsolen lyste och frukosten var härlig. Utfarten från Allinge gick via byns centrum och den vackra Allinge kirke.
Ja, det var Allinge kyrka som låg här. Jag var tvungen att fråga turistbyrån i sydbornholm, eftersom jag först trodde att bilden var från NeksøOkänd kyrka på södra Bornholm
Därifrån en en härlig tur ner till Tejn fiskeläge, som dock passerades via hamnen utan större detaljstudier. Det är stämningen, havet och luften, när vi glider fram på vägen, stundtals i hård motvind, som gör turen till ett fint minne.

Efter backe upp och backe ner når vi fram till Helligdomsklipperna och Bornholm Konstmuseum och kunde vila ut. Ett stort antal skolbarn hade lagt beslag på cykelställen och glasskiosken. Vi ställde cyklarna i några buskar (packningen fanns ju på cyklarna) och gav oss ner till klipporna. Där kunde jag konstatera, att den klippavsats, som Thomas och jag förra gången var ute på, nu hade stängts av, givetvis av säkerhetsskäl. Havet skummade nedanför och det såg vanskligt ut att ta sig utför. Det fanns dock en brant stig ner, om man nu tycker det är roligt att anstränga sig i onödan.
HelligdomklipperneHelligdomklipperne_viken
Helligdomklipperne, som det såg ut år 1990, ca 300 m från Konstmuséet
Den farliga avsatsen Här en bild från 2001 av den farliga avsatsen, som nu är avstängd. Visst ser det farligt ut! Thomas skämtade med mig om min rädsla och det är han som har tagit bilden på säkert avstånd.
Vi besökte givetvis Konstmuséet. Där fanns porträtt av enastående kvalitet och utsökta keramiska verk. Fråga inte vem som gjort dem, minnet är därvid för kort. Några kan jag dock nämna, porträtt av Karl Isakson och Poul Høm samt Mickael Ancher och Olaf Rude på landskap samt keramik av Hans Munk Andersen. Lokalerna är moderna och konstfullt utformade. En stor lokal användes för pågående arbete av en stor väggmålning med egyptiskt motiv.
Konstmuseum inomhus, bild 1Konstmuseum inne, bild 2
Bilder inifrån Bornholms Konstmuseum
Okej, vi fortsätter i blåsten och når snart fram till Gudhjem, där vi skall övernatta på Feriegaarden, centralt i Gudhjem. Staden är som Visby men utan murar.
Gudhjem vid infarten till stadenHuskvarter i Gudhjem
Gudhjem från bron vid infarten till stadenDet fanns många vackra hus i Gudhjem, här ett kvarter av dem.
Vi installerar oss på rummet och införskaffar, yoghurt pølsekorv och bröd för senare bruk. Nu gäller en cykeltur till Østerlars rundkirke. Men före det skall vi bada i Melsted, söder om Gudhjem. När vi kommer fram till stranden ser vi meterhöga vågor och ett anslag talar om att det är förbjudet att bada om det går stora vågor. Det bildas då underströmmar, som är farliga och kan dra ut en till havs. Det var varmt i vattnet och vi längtade efter bad.
Här är jag i det blåsiga vädret på badstranden i Melsted.
Givetvis badade även Sten.
Badbryggan i Melsted
Vi löste detta med att gå längst ut på bryggan och gå ner för stegen och hålla fast stadigt och låta vågorna skölja över oss. Vilken kraft det var i vågorna. Jag slog i flera gånger kraftigt i stegen men det var härligt och kul. När jag kom hem till Norrköping upptäckte jag ett stort blå-gul-märke på höger sida om bröstet, så visst måste jag ha haft kul, eftersom jag inte märkte det tidigare. Nu vidare till Østerlars och det var bara uppåt och åter uppåt men det gick bra, för det var en jämn stigning.
Mot Österlars, cylisterMot Österlars, sädesfält
Det var otroligt många cyklister på vår väg,
all the time
Det var skördetid,
även på Bornholm
Väl framme vid rundkyrkan var klockan fem och vi kunde konstatera att visningen slutade kl. 17.00, så det så. Det blev en utsidig inspektion och fotografering. Själv har jag tidigare sett den invändigt.
Jag framför Österlars rundkyrkaSten framför Österlars rundkyrka
Österlars Rundkirke i olika vinklar
Dopfunten inne i RundkyrkanDopfunten inne i Österlars Rundkirke. Bilden är tagen år 1990!
Eftersom det var uppåt på ditvägen, så rullade vi hela vägen tillbaka till kustvägen, vilket vi uppfattade som en belöning.

Tillbaka på rummet hade vi en skaplig måltid med öl och pølsekorv med och utan skal. Under kvällen besökte vi centrumet men det var nästan helt dött, säsongen var nästan över.

Onsdagen den 25 augusti

Efter egen tillagad frukost styr vi kosan mot Svaneke och både passerar och stannar vid olika minnesmärken, som t ex Bautastenar, även med kvinnligt förtecken (Helligkvinde, se bild).
Jag i slänten med bautastenarSten på kvidingebauta
Jag vid bautastenar, möjligen PredikestolenSten invid Kvidingebauta
Vi passerar små fiskelägen som Bølshavn och Listed. och närmar oss Svaneke, där i utkanten några håller på med att renovera kvarnen Møllenakke.
Lummigt hus i Bolhavn Så lummigt kan det se ut i Bølhavn
Svaneke är en mycket mysig stad, inte minst torget med olika typer av torghandel. De hade även rundturer via häst och vagn i vildaste västernstil. I ändan av torget finns ett konditori, där Sten och jag inmundigade kaffe med läskiga danska wienerbröd med gult på. Sten sa nå't om, att detta var ett av det bästa han varit med om.
Sten på Svaneke kondisJag på Svaneke kondis
Javisst var det härligt för oss båda på kondiset i Svaneke
Diligens i SvanekeDet gick vildaste till framför kondiset. Diligensen skötte rundturen i staden
Vi cyklade omkring i staden och njöt av de små fina husen. Jag gjorde också resans stora inköp, nämligen en rosenkvartssten för 49 danska kronor.
På utfärden från Svaneke
passerade vi kyrkan
Svaneke kyrka
Innan vi ankom Neksø, stannade vi till vid en klippstrand med vackra teckningar på stenarna. Där blev vi antastade av en oerhört kelig, brunstreckrandig katt. Vi kom knappt ifrån den.
Musslor norr om Neksø Sten klappar katt i Neksø
Musslor norr om NeksøDen efterhängsna katten.
Varför kan man ju fråga sig!
Strandfärger norr om Neksø Strandfärger norr om Neksø
Neksø är en liten stad med en relativt stor hamn. Nu var vi hungriga och regnet hängde i luften. Vi ställde cyklarna och beställde spättalunch på hamnrestaurangen Forellen. Den var god och det var tur att vi fick plats inomhus, för ute skvalade det rejält.
Restaurang Forellenpå Neksø På restaurangen/fiskaffären Forellen i Neksø serverades det god tillagad färsk fisk.
Att det regnat framgår ju av bilden.
När regnet slutat åkte vi förväntansfullt vidare mot Balka havsbad. Liksom i Svaneke så passerade vi ortens kyrka, som var lite ovanlig till formen.

Redan nu tog Sten på regnkläderna men jag avvaktade. Balka har en 2,5 km lång badstrand med vit och härlig sand. Jag skyndade mig i vattnet. Sten sa efteråt att han såg, att jag liksom stelnade till. Det var inte konstigt alls för vattnet var så iskallt att benen höll på att domna bort men badade gjorde jag. Okej, det var kanske 16°C men det är för kallt för att vara behagligt. Sten badade också, så det så!

Nu var vi nedkylda och till råga på detta började det regna. Vi stod först i skydd men förstod att det inte skulle sluta, så det blev att byta för mig till regnkläder för första gången på resan. Sandalerna däremot var inte skyddade så det blev klafs, klafs. Oj vad det regnade. Vi cyklade i jämn takt och kom så småningom fram till vårt privata vandrarhem på Dueodde.

Vi var så klart väntade och kunde snart installera oss i ett skapligt rum. Vi inhandlade yoghurt för morgonen och tog oss en tur mot Dueoddes två restauranger. Den ena tyckte vi var för fin och den andra mer för oss arbetare. Emellertid var lokalen fin och de serverade en utsökt plankebøf med en god starköl. Det var en fin avslutning på resan hittills tyckte vi båda. Under natten hade nog Sten mardrömmar, för han vaknade och trodde att det var någon främmande i rummet. Det berodde nog på att sängarna knakade ovanligt mycket.
Dueodde vandrarhemDueodde vandrarhem vid avfärd,
givetvis endast Receptionen

Torsdagen den 26 augusti

Efter åter en yoghurtfrukost kom vi iväg i planerad tid, d v s kl. 7.30. Nu var det nästan vindstilla och backarna var långa och inte branta, så det gick på i en mycket lugn takt. Vädret var fint framöver men bakåt såg vi att det regnade. Sån tur vi hade! Emellertid var vi framme i beräknad tid till Rønne, alltså kl. 10.00. Vi hade då tid över till att bese de gamla vackra, fina husen ovanför hamnen i Rønne.
Vacker gata i Rønne Rønne kyrka
Gamla staden i RønneMan siktar Rønne kyrka från gamla staden
Farjeläget i Rønne Färjeläget i Rønne.
Sten ser sammanbiten ut inför uppstarten!
Färjan avgick kl. 11.00 och även nu tog Sten fart upp för landgången och det gick bra. På överresan åt vi åter igen ett läskigt danskt wienerbröd med kaffe. Bilresan hem gick genom regn och åter regn genom hela Småland men hem kom vi i helt skick. HEJ DÅ!

Göran den 9 oktober 2004

Åter

eller klicka på Bakåt eller på backtangenten!