Cykeltur på Bornholm 20.8 - 23.8 2001

Cykelentusiasterna
Göran och Thomas Abrahamsson

Första dagen, 20/8

Vi startar från Kättsätter i Norrköping kl. 6.12 i en gråmulen morgon. Vädrets tråkighet bara tilltar under färden. Efter en första kafferast söder om Jönköping övertar Thomas ratten och vi färdas under gemytligt samtal genom ett mycket regnigt Småland. P.g.a. att väg 117 inte var antecknad på fusklappen, så blir vägsträckan 1,5 mil längre än beräknat. Nåväl, trots att vi har ett uppehåll i Markaryd, så är vi framme i Ystad kl. 12.00. Under färden intervjuade Thomas mig om mitt förflutna. Eftersom jag har ett svagt minne om min tidiga ungdom, så vart det klent med lustiga händelser. Desto intressantare var då den senare ungdomen, innan jag träffade min Barbro. En del av de eskapaderna finns beskrivna under Kåseri&Krönikor på denna webbsajt.

Parkering? Inte har vi nå´n aning om var den finns, möjligen inne i centrum på andra sidan gångbron men inte har vi tid att kolla det. Panik? Vi visar den inte men nog kändes den! Som tur är, så finns en parkering ca 1 km åt andra hållet. Fort av med cyklar och provisoriskt på med packning och så bär det iväg mot färjan.

Väl framme vid incheckningen blir stående i väntan på att två ungdomar köper biljett. Det uppstår datakrångel med betalkort och allt. När vi ska checka in så anser incheckningsflickan att vi har kommit för sent, vilket inte vi tycker med tanke på nyss nämnda stopp. Nåväl hon tar snart reson och vi får klarsignal för ombordfil nr 1. Dimman ligger tät över Ystad och färjan kommer iväg 20 minuter för sent. Lunchen, spetsad med öl, ökar välbefinnandet. Om det är på framresan eller återresan har jag blandat ihop men ett par från Skåne talade sig varma om ön ÆRØ nedanför Fyn i Danmark. Dit kom inte Thomas, men väl jag och Sten så småningom. Kolla gärna på den resan, som gjordes 2005 till södra Fyn. mm!

Vi kommer till ett soligt Rönne omkring kl. 15. För att hinna så mycket mer på turen avverkar vi snabbt keramikbutiken och innerstaden och ställer sedan kosan mot den första byn Hasle.

Cykelturen inleds på en mysig skogsväg och strax före Hasle, i Muleby vid Smaragdsøen, gör vi uppehåll vid badstranden, där vi tog ett uppfriskande bad i det ljumma och med "skagenljus" beströdda vattnet. Kanske väl kallt, enligt Thomas, som badade ändå.

Nu får vi en jobbig etapp fram till Jons kapel. Ner till själva kapellet i berget går vi inte. Det skulle bli för tidsödande med all ner och uppstigning för trapporna, så den ansträngningen avstår vi ifrån. Om  ni vill veta mer om Jons kapel, så kolla på Bornholm 1990 och 2004. Vägen från Hasle börjar med en lång uppförsbacke men snart når vi nya små byar med sina idylliska små hamnar, varav en är Helligpeder. Det föranleder en livlig fotografering.

Därefter kommer vi snart till Ringebakker. Dessa backar inger stor respekt som motionsprojekt. Jag går uppför den första backen och kan tänka, det gör även Thomas!!!

Nåväl, vi kämpar på och så småningom kommer vi fram till Hammershus, som verkligen är en belöning i tjusighet. Dimman kommer i sjok in genom dalen vid fästningen och sveper in den i ett förtrollande skimmer. Vi får många foton med denna dimma som inramning, mest i motljus och jag hoppas att även ni tycker att det blev bra! Så vacker har nog aldrig fästningen  visat sig tidigare. Tror vi!

Det är nerför mot Allinge och vi rullar nästan hela vägen till  Danchelshus vid Havnegade 38, där vi övernattar första natten. Rummet var bra och vi fick en jättegod kvällsvard. Pensionatet ägs av en äldre dam från Malmö och hennes son agerar kock, vilket han gör med bravur.

Andra dagen, 21/8

Morgonen är självklart vacker. Efter att ha fått en god frukost, svenskkokt kaffe och ett trevligt samtal med värdfolket Elisabeth och hennes son Fredrik, startar vi kl. 9.30. Efter ett besök i en souvenir- och keramikbutik, där jag köper en pytteliten fiskebåt till Barbro som minne av resan, så ställdes färden mot Helligdomsklipperne och Gudhjem. Vi stannar till i byn Tejn, där vi kollar på fiskebåtar och studerar en propellerreparation. Den senare förevigades med foto. Vädret är dimmigt men varmt.

Efter en mastig backe kommer vi fram till Helligdomsklipperne. Vi gav oss ut på avsatserna för att studera de höga strandklipporna med sina raviner, där skolungdomar klättrade som apor. Vi stiger försiktigt ut på utkiksplatserna. Thomas tar en fejkad bild av mig för att visa min rädsla. Han kallade det rekonstruktion av läget. Okej, jag kanske var lite skraj (läs försiktig). Thomas kanske också var det men hade inte mod att erkänna det.

Nästa anhalt är Gudhjem. Turistbyrån där ger oss ett hem för natten. Feriegarden heter det och kostar bara 250 dkr för båda. Det är ett hyfsat rum men ändå är det svårt att somna, så jag får ta en insomningstablett. Till lunch äter vi spätta, som vi sköljer ner med god dansk öl. Den är jättegod.

Sen bär det iväg till Østerlars Rundkirke, där Thomas utforskar de högre innanmätena - bl.a. skottgluggarna i muren - medan jag prövar den sköna bänken utanför. Av en händelse träffar vi Ringarums chaufför Leif Pettersson, som är där med en busslast resenärer från Linköping. Leif var vår chaufför på Norgeresan veckan tidigare. Under färden tillbaka till Gudhjem stannar vi till vid Melsted-badet strax söder därom. Det är en skön stund med ett skönt bad och med en god öl med kextilltugg. Vi njöt verkligen! På kvällen tar vi en promenad och beskådar hamnen och staden i aftonljuset. Vi avslutar kvällen med en pastamåltid, för min del väl het, på en mysig liten restaurang.

Tredje dagen, 22/8

Frukosten, inhandlas av Thomas på närbelägna Köpmansgården, bestående av yougurt, bröd, tomat och Philadelphiaost. Den avnjuts på terrassen utanför vår lägenhet. Vi startar vår vidare färd söderut kl. 10.10. Det blir backar upp och backar ner, en del faktiskt jobbigare upp än ner. Bautastenarna blir en besvikelse och Prædikestolen utefter stranden har försvunnit. Det är kanske en myt. I varje fall hade en lokalt boende vi träffade aldrig funnit den. När vi kommer till byn Listed dyker ett kafé upp lägligt och vi får en välkommen kopp kaffe, vilket vi inte druckit se´n gårdagens morgon.

Stärkta, i varje fall i magen, så intar vi så småningom staden Svaneke, en stad med fina traditioner, fint torg och fina butiker. Vi inmundigar en magnifik lunch, bestående av den berömda danska hackebøffen, på en magnifik restaurang vid namn Pakhuset med magnifika servitriser. Lunchen spetsas med ortens magnifika hembryggda öl.

Lägesfoto

Efter detta frosseri blir det backar igen och förbi vackra ljunghedar.

Thomas fotograferar ett fartygsvrak i hamnen i byn Neksø. Nästa anhalt blir Balkabadet, en bit söder om Neksø. Där badar vi och njuter vid härlig vit strand. Därifrån är det inte långt till badcampingen Dueodde vid Bornholms södra kust. Nu är det betydligt slätare terräng och cyklarna flyter fram. I Dueodde inspekterade vi stranden och klitterna. Sanden är underbart fin och mjuk. Den vita stranden är kritvit och sträcker sig med välbehag ända ner till vattnet, som idag är hela 22 °C och klart grönblått. Det låter härligt och det var det också.

I maklig takt trampar vi vidare till Rosengarden i Aakirke, vandrarhemmet, som blir vår sista övernattning på Bornholm för den här gången. En stor eloge till personalen där, som ordnade till en god middag.

Fjärde dagen, 23/8

Efter en god frukost startar vi ca kl. 9.45 mot Rönne i härligt väder, vilket vi för övrigt haft hela resan, lagom med moln och soligt på eftermiddagarna och en svag vind, som alltid var i ryggen. Vi checkar in på färjestationen kl. 10.00, nu utan besvärligheter,

Färjan avlöper tidtabellsenligt  kl. 10.45. Turligt nog står bilen kvar i Ystad och efter ytterligare en snacksalig resa är vi tillbaka i vårt älskade Norrköping med minnen som varar. Tack ska' vi ha för en trevlig och stärkande resa!

Göran 30/8 2001

Åter

eller klicka på Bakåt eller på backtangenten!